Verk Intervjuer

»Rebelliska poser klär inte medelålders män«

»Rebelliska poser är sällan klädsamma för medelålders män. Och manschettknappar säkert lämpligare än säkerhetsnålar. Idag tar mitt trots sig andra uttryck. Bortsett från kärnverksamheten har Tyska akademin föga gemensamt med sin svenska motsvarighet. Enda kapitalet är 200 egensinniga intellekt, varav hälften är utlänningar, som träffas två gånger om året. Stämningen är ofta munter, gärna eftertänksam, alltid uppslagsrik.«
. . .

»Det känns illojalt att närma sig en ny roman för tidigt«

»En graviditet hjälper dig med en avgörande fråga för varje roman. Från när till när sträcker sig texten? Tillståndet skänkte mig automatiskt en tidsaxel. Men det rymde också bokens förmodligen viktigaste spänning: den mellan innan- och utanför. Mary bär på något som består helt och hållet av henne, ändå är det något annat. Hon är både sig själv och mycket mer än sig själv. En graviditet är dessutom det förmodligen tydligaste tecknet på att människor är föränderliga – och metamorfosen är väl litteraturens dna?«
. . .

Styva servetter, stroppiga trikåer och andra översättningskonster

»Herregud, säg den barndom som är enkel. Nabokov tvingades sitta i sin onkels knä ett par gånger för ofta, men hade i gengäld allt ett barn annars kan önska sig: fjärilhåvar, ångmaskiner och meterstora blyertspennor, somrar på residenset i Vyra och vintrar i Gstaad. Dessutom växte han upp i ett homogent ryskt hushåll med guvernanter som lärde honom främmande språk. Jag hade inget av det där, men slapp åtminstone den möjligen något närgångne onkeln. Tyskan var mitt första språk, grekiskan mitt tredje.«
. . .