Aris Fioretos

»Jag känner en stark och senig befrielse i att skriva om människor med andra förutsättningar, med upplevelser som jag inte haft, möjligen inte kan ha. Det tillfredsställer mig betydligt djupare att lära mig av främmande erfarenheter. Litteratur om mig själv? Nej, tack. Jag vill ut ur huden.«

– Ur en intervju i Dagens Nyheter 2019

Aris Fioretos är författare. Han debuterade 1991 med den prosalyriska Delandets bok. Sedan dess har en rad romaner, essäer och litteraturhistoriska studier följt. Hans verk har översatts till ett dussintal språk.

Mellan arbetet på egna texter översätter Fioretos andras till svenska – till exempel dikter av Friedrich Hölderlin, engelskspråkiga romaner av Vladimir Nabokov och aforismer av Walter Serner. Han skriver regelbundet på kultursidorna i Dagens Nyheter och har tilldelats många priser och utmärkelser – senast Svenska Akademiens essäpris (2018) och Förbundsrepubliken Tysklands »förtjänstorden« (2019). Sedan 2010 är han medlem av Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung i Darmstadt, sedan 2022 även av Akademie der Künste i Berlin. Hösten 2022 utkom hans senaste roman, De tunna gudarna. I januari 2024 publicerar han den boklånga essän Nabokovs ryggrad. Samma vår håller han de så kallade »poetikföreläsningarna« i Frankfurt am Main.

Fioretos bor och arbetar i Stockholm.

* *

Denna webbsida presenterar alla verk i bokform, samt ett litet urval texter och intervjuer. De tyska och engelska sidorna innehåller delvis material som inte finns på den svenska. Genom att klicka på en bild namnges fotografen. Vissa bilder kan laddas ned och går bra att använda om upphovspersonen anges. För övriga bilder: kontakta respektive rättighetsinnehavare genom att klicka på namnet.

* * *

Liepman Literary Agency · Norstedts Förlag · Wikipedia