Bokslut

17.II.22

Äntligen kan den nya romanen lämnas in, efter 400 arbetsdagar fördelade på två år minus någon vecka. När Truffaut kallade sin kändaste film för Les Quatre Cent Coups använde han ett idiomatiskt uttryck – ungefär: ”leva livet”, ”leva loppan” – som knappast motsvarar den titel verket fick på svenska. Men De 400 slagen: så har jag känt mest hela tiden under arbetet. Det låter som en klyscha, det är en klyscha, varje dag har dock varit en kamp, och varje har innehållit någon sorts missräkning. Inte 399 eller 401, utan faktiskt exakt 400 slag och bakslag: efter några timmars avslutande puts mejlade jag vad jag trodde var ett klanderfritt manus till förlaget – bara för att minuten därpå denna sista dag upptäcka ett hårresande misstag.

Apollo Theater i Harlem spelar en viss roll i romanen. När min huvudperson, en före detta rockgitarrist, utreder neonskylten som hänger från fasaden hävdar han att bokstävernas form kallas outline, det vill säga endast har konturer men inte är fyllda. Men det vertikala APOLLO på 125th gatan i New York står i inline: inuti bokstäverna syns tunna linjer (egentligen neonslingor).

Inte ens detta förskonades romanen: ett blindstyre till huvudperson. Han som behandlar sin Fender Jazzmaster som andra ett radband eller en voodoodocka ser inte att tecknen som stavar till konsternas gud, denne musernas ledare som vanligen avbildas med lyra, mest av allt liknar strängar mot sex förvrängda gitarrhalsar.

Jag kommer att snygga till saken i korrektur. Bokslutet blir ändå (som en tysk poet sade en gång): slagen av Apollon.