»Jag känner en stark och senig befrielse i att skriva om människor med andra förutsättningar, med upplevelser som jag inte haft, möjligen inte kan ha. Det tillfredsställer mig betydligt djupare att lära sig av främmande erfarenheter. Litteratur om mig själv? Nej, tack. Jag vill ut ur huden.«

– Ur en intervju i Dagens Nyheter, 2019

 

 

Aris Fioretos är författare. Han debuterade 1991 med den prosalyriska Delandets bok. Sedan dess har en rad romaner, essäer och litteraturhistoriska studier följt. Hans verk har översatts till ett dussintal språk.

Mellan arbetet på egna texter översätter Fioretos andras till svenska – till exempel dikter av Friedrich Hölderlin, engelskspråkiga romaner av Vladimir Nabokov och aforismer av Walter Serner. Han skriver regelbundet på kultursidorna i Dagens Nyheter och har tilldelats många priser och utmärkelser – senast Svenska Akademiens essäpris (2018) och Förbundsrepubliken Tysklands »förtjänstorden« (2019). 2011–2020 var han en av vicepresidenterna i Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung (Tyska akademien). Hösten 2019 utkom romanerna Irma, 25, Sanningen om Sascha Knisch och Nelly B:s hjärta i pocket. Tillsammans bildar de trilogin »Den nya människan«. Samtidigt utgavs Atlas, ett sextiotal noveller, »fallstudier« kallade, som ansluter till romanerna och innehåller ett rikt bildmaterial. Hösten 2022 utkommer hans nya roman.

Fioretos bor och arbetar i Stockholm och Berlin.

 

* *

 

Denna webbsida presenterar alla verk i bokform, samt ett litet urval texter och intervjuer. De tyska och engelska sidorna innehåller delvis material som inte finns på den svenska.

Foto: © Sara MacKey, Stockholm 2019