»Min fasta punkt i tillvaron? Det korta svaret är möjligen ärligast: skrivbordet. Jag betraktar det som en flygande matta med fyra ben. Statskicket lutar åt republik. Fast jag är både envåldshärskare och ende medborgare, så kanske bör man tala om upplyst despoti istället. Ledsen, visum utfärdas inte.«

– Ur en TT-intervju, 2015

 

 

Aris Fioretos är författare. Han debuterade 1991 med den prosalyriska Delandets bok. Sedan dess har en rad romaner, essäer och litteraturhistoriska studier följt. Hans verk har översatts till ett dussintal språk.

Mellan arbetet på egna texter översätter Fioretos andras till svenska – till exempel dikter av Friedrich Hölderlin och Jan Wagner, engelskspråkiga romaner av Vladimir Nabokov och aforismer av Walter Serner. Han skriver regelbundet på kultursidorna i Dagens Nyheter och har tilldelats många priser och utmärkelser – senast Samfundet De Nios Stora pris (2013), Sveriges Radios Romanpris (2016) och det tyska Jeanette-Schocken-Preis (2017). Hans senaste roman Mary (2015) rosades av kritikerna, sändes som följetong i Sveriges Radio och har sålts till en rad länder. Våren 2016 följde en kärleksförklaring till romanen, essän Vatten, gåshud. Hösten 2018 utkommer en ny roman, Nelly B:s hjärta.

Sedan 2011 är Fioretos en av vicepresidenterna för Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Han bor och arbetar i Stockholm och Berlin.

 

* *

 

Denna webbsida presenterar alla verk i bokform, samt ett litet urval texter och intervjuer. De tyska och engelska sidorna innehåller delvis material som inte finns på den svenska.

Foto: © Heike Bogenberger, Erlangen 2016